Αυλίδα Κύριο

Αυλίδα

Ο Δήμος Αυλίδας βρίσκεται στην πλευρά της Στερεάς Ελλάδας και μέσα από αυτόν περνά ο δρόμος που συνδέει την Εύβοια με το Σχηματάρι και την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Η περιοχή έχει πλούσια ιστορία και το όνομα της και μόνο μας φέρνει στο μυαλό τον Όμηρο, την Ιλιάδα, τον Τρωϊκό πόλεμο, την Ιφιγένεια κ.α.

Ο δήμος Αυλίδας ήταν ένας από τους δύο δήμους του νομού Ευβοίας που βρίσκονται στην βοιωτική πλευρά (ο άλλος ήταν ο δήμος Ανθηδώνας). Καταργήθηκε το 2011 με το σχέδιο Καλλικράτης, συγχωνευόμενος στο νέο Δήμο Χαλκιδέων. Ο δήμος αποτελείτο από 4 δημοτικά διαμερίσματα, καταλάμβανε έκταση 122,2 Km2 και είχε συνολικό πληθυσμό 8.300 κατοίκους. Έδρα του ήταν το Βαθύ.

Ο Δήμος αποτελείται από τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς:
• Το Μικρό Βαθύ
• Το Μεγάλο Βαθύ
• Παραλία Αυλίδας
• Φάρος

Το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος

Η Αυλίδα είναι προεξοχή της βορειοανατολικής ακτής της Βοιωτίας, στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Η αρχαία Αυλίδα βρίσκεται στο δρόμο για τη Χαλκίδα, σε μια έκταση που περιγράφεται από το Μεγάλο Βουνό και τους φυσικούς όρμους Μικρό Βαθύ και Μεγάλο Βαθύ. Το ιερό της Άρτεμης βρίσκεται στο Μικρό Βαθύ, μέσα σε βιομηχανική περιοχή. Η σημασία των λιμανιών της Αυλίδας για την επικοινωνία του ελλαδικού κορμού με τη Μικρά Ασία θα πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Στα λιμάνια αυτά, σύμφωνα με την παράδοση, συγκεντρώθηκε ο στόλος των Μυκηναίων 2 φορές, για να πλεύσει, υπό την αρχηγία του Αγαμέμνονα στην Τροία.

Διαβάστηκε 5798 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Εύβοια »