Ωρωπός Κύριο

Ο Δήμος Ωρωπού ιδρύθηκε το 2010 με την συνένωση εννέα πρώην Δήμων και κοινωτήτων και προέκυψε από την Διοικητική Μεταρρύθμιση γνωστή με το όνομα Καλλικράτης. Περιλαμβάνει δε τις Δημοτικές ενότητες: Αυλώνας, Αφίδνες, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο, Νέα Παλάτι, Πολυδένδρι, Συκάμινο, Σκάλα Ωρωπού, Ωρωπός. Τον Ωρωπό διασχίζει ο κεντρικός οδικός άξονας της χώρας, και έχει μία μοναδική φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Η γνωστή λουτρόπολη της Βορειοανατολικής Αττικής είναι μια περιοχή με σημαντική ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Στην αρχαιότητα αποτελούσε το εύρωστο αγροτικό κέντρο "Γραία" της πόλης της Τανάγρας στη Βοιωτία και αρχικά ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή. Η περιοχή τοποθετείται στη σημερινή θέση της Σκάλας, με σύνορα μεταξύ της διοικητικής εξουσίας Θηβαίων και Αθηναίων. Το 373 π.Χ. περιέρχεται η κατεστραμμένη από τους Βοιωτείς πόλη στους Αθηναίους, ενώ αργότερα αναδεικνύεται σε ανεξάρτητο διαμέρισμα της Αττικής.

View the embedded image gallery online at:
https://supermaps.gr/el/map/xartes/oropos#sigProIdaf4e669a65

Συμαντικό τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές, καθώς προσφέρει συνδυασμό βουνού, θάλασσας, και εύκολη πρόσβαση λόγω της Εθνικής Οδού, άλλωστε τα 40 χιλιόμετρα περίπου που χωρίζουν από την Αθήνα είναι μία σύντομη διαδρομή.

Στα καταγάλανα νερά του Ευβοϊκού οι επισκέπτες απολαμβάνουν την θάλασσα, ενώ οι δεκάδες ταβέρνες προσφέρουν ποικιλία θαλασσινών από τους ντόπιους ψαράδες. Στα βολικά χωριά, από την άλλη προσφέρονται κρεατικά τις ώρας με καλό κρασί. Ακόμη ο Ωρωπός έχει εξελιχθεί σε κέντρο διασκέδασης με δεκάδες καφετέριες, beach bar, club, παραδοσιακά καφενεία και μπαρ όπου η νεολαία διασκεδάζει μέχρι τις πρωϊνές ώρες. 

Αξιοθέατα

Το Αμφιάρειο

Το Αμφιάρειο του Ωρωπού βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της Σκάλας Ωρωπού, κοντά στον Κάλαμο, το Μαυροδήλεσι, που τη διασχίζει ένα ξερό ποτάμι το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Χαράδρα. Το Αμφιάρειο ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους Αμφιαράου. Σε όλη την περίοδο της λειτουργίας του ήταν το εθνικό ιερό του Ωρωπού, μιας από τις παλαιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Το Αμφιάρειο ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. όταν ο Ωρωπός ήταν στα χέρια των Αθηναίων. Ο Αμφιάραος ανήκε στις θεότητες του κάτω κόσμου. Η ευτυχέστερη ίσως περίοδος της ιστορίας του Αμφιαρείου ήταν ο 3ος αιώνας π.Χ. και το πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. (ως το 146 π.Χ.), οπότε ο Ωρωπός ήταν μέλος του Κοινού των Βοιωτών.

Μουσεία

Μουσείο ΦΑΕΘΩΝ

Το Τεχνολογικό Μουσείο ΦΑΕΘΩΝ και ο ιδρυτής του, ο συλλέκτης κ. Γ. Χρυσανθακόπουλος, σας καλωσορίζουν και σας προσκαλούν να ζήσετε μία πρωτόγνωρη εμπειρία, ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο. Το Μουσείο ιδρύθηκε πριν το 2004 και είναι Κοινωφελές Ίδρυμα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι νεόδμητες εγκαταστάσεις του Μουσείου βρίσκονται επί της Λ. Μαρκοπούλου Ωρωπού, 3.5 χλμ μετά το κόμβο της Εθνικής οδού προς Ωρωπό. Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται κτίριο 7500 m2 μέσα σε οικόπεδο 50 στρεμ. και διαθέτει: Parking, αναψυκτήριο, αίθουσα προβολής, αίθουσα εστίασης και boutique.

Μουσείο Ζυγομαλά

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1937 από την Λουκία Ζυγομαλά (1866-1947). Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζονται κεντήματα, ακόμη εκτίθενται τρισδιάστατα αντικείμενα, όπως έπιπλα με κεντητές στόφες αμπαζούρ κ.α. Στο χωριό καθεαυτής κατοικίας επιλεγμένα κομμάτια οικοσκευής, μικροαντικείμενα, οικογενειακές φωτογραφίες και πορτραίτα.

Μουσείο Οίνου Κτήμα Λαζαρίδη

Την Άνοιξη του 2006 στο Καπανδρίτη Αττικής δημιουργήθηκε η "Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη" ένα κτιριακό συγκρότημα 10.500 τ.μ. σε στεγασμένους χώρους με πολλαπλές λειτουργικές δυνατότητες

Μουσείο Νέων Παλατιών

Υγρότοπος Ωρωπού

Έκταση 650 στρέμματα είναι επίπεδη και παράκτια. Περιλαμβάνει μία ρηχή λιμνοθάλασσα που χωρίζεται από την θάλασσα με μία στενή και χαμηλή λουτρονησίδα. Στα εσωτερικά προς την ξηρά έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια οικισμός με αραιή δόμηση ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου με κυρίως παραθεριστικές κατοικίες. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 18 διαφορετικά είδη πουλιών εκ των οποίων τα 4 περιλαμβάνονται στο Παράρτημα 1 Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ Περί Διατηρήσεις αερίων πτηνών. 

Παραλίες

Ο Ωρωπός διαθέτει μια μακρά ακτογραμμή που ξεκινά από τον Κάλαμο και καταλήγει στο Χαλκούτσι. Τα νερά είναι καθαρά και κατά μήκος οι λουόμενοι μπορούν να απολαύσουν τα σπόρ ή καφέ και φαγητό σε ένα από τα πολλά εντευκτήρια/εστιατόρια ποιοτικών υπηρεσιών.

Περίπατοι 

Ιδανικός περίπατος που συνδυάζει τη φύση και την άσκηση είναι το δάσος του Καλάμου. Υψηλότερα στο Καπανδρίτι ένας άλλος περίπατος διασχίζει τα αμπέλι του κτήματος Λαζαρίδη, και φτάνει στην λίμνη Μαραθώνα. Από τις Αφίσες μέχρι την Ιπποκράτους Πολιτεία υπάρχει μία καταπληκτική διαδρομή που καταλήγει στην γνωστή λίμνη στην περιοχή της οποίας ζουν πάπιες και ελάφια. Οι πιο προχωρημένο μπορεί να επιλέξουν την διαδρομή στο δάσος από τον Αυτών στους πρόποδες της Πάρνηθας μέχρι την Μαλακάσα και από εκεί έως την παραλία Ωρωπού

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Πληροφορίες ΚΤΕΛ Αττικής 210 8808080
  • Δήμος Ωρωπου 2295033925 Φαξ: 2295036263
  • Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου 22950 52222
  • ΚΕΠ Ωρωπού 22950 79081
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΩΡΩΠΟΥ 22950 34101
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΛΑΜΟΥ 22950 62218 

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΩΡΩΠΟΥ δρομολόγια Ferry Boat Από Ωρωπό - Ερέτρια Δευτέρα -Πέμπτη από 7:30 πμ κάθε μία ώρα έως 20:30 μμ Παρασκευή -Σάββατο από 7:30πμ κάθε μία ώρα έως 21:30μμ. Κυριακή από τις 7:30πμ κάθε μία ώρα έως 22:30μμ.

Από Ερέτρια - Ωρωπό Δευτέρα έως Πέμπτη 7:00 πμ κάθε μία ώρα έως 20:00μμ. Παρασκευή - Σάββατο από 7:00πμ κάθε μία ώρα 21:00 και Κυριακή από 7:00πμ κάθε μία ώρα έως 22:00μμ. Διάρκεια ταξιδιού (20 λεπτά). Απλό εισιτήριο 2 ευρώ, παιδικό, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανάπηροι 1 ευρώ. αυτοκίνητο οδηγός 8 ευρώ. Επικοινωνήστε στο 693 2201374 για επιβεβαίωση δρομολογίων 

Ψυχαγωγία

Στην περιοχή της Μαλακάσσας βρίσκεται το Invader Paintball Park, είναι ένα μοναδικό πεδίο συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα) και βρίσκεται σε ένα ιδιόκτητο δασικό χωρό μόλις 25 λεπτά από την Αθήνα. Το φυσικό στοιχείο του χώρου σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, δημιουργούν ένα ξεχωριστό πεδίο δράσης και εκτόνωσης με πίστες διαφορετικής δυναμικής ατόμων και κατάλληλο να φιλοξενήσει όσους έχουν την όρεξη και ενδιαφέρον για έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης.

Στο πάρκο, το κάθε γκρούπ (άσχετα με την δυναμική του, 6-8 άτομα για μικρό γκρούπ και 14-16 και πάνω για μεγάλα γκρούπ – έως 150 άτομα για πολύ μεγάλα γκρούπ) έχει στην διάθεσή του κατ'αποκλειστικότητα ένα πεδίο, για να εξαντλήσει τα σενάρια – αποστολές του, έως ότου περάσει στο επόμενο.

Διαβάστηκε 6579 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σπέτσες Μέθανα »